چای سبز یکی از محبوبترین نوشیدنیهای سالم در دنیا است که به دلیل خواص بیشماری که دارد، توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. این چای حاوی ترکیب مهمی به نام کاتچین است که فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد. اگرچه بیشتر افراد این چای را به خاطر تأثیرات مثبت آن در کاهش وزن و چربیسوزی میشناسند، اما خواص آن تنها به این موارد محدود نمیشود. در این مقاله از چایدان، قصد داریم به بررسی خواص متعدد چای سبز برای سلامتی بپردازیم و به شما نشان دهیم که چرا باید این نوشیدنی را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
ترکیبات بیواکتیو در چای سبز
چای سبز تنها به آبرسانی و چربیسوزی محدود نمیشود. این چای حاوی مجموعهای از ترکیبات سالم است که برای بدن مفید هستند. یکی از این ترکیبات، پلیفنولها هستند که خواص زیادی از جمله کاهش التهاب و کمک به مبارزه با سرطان دارند.
چای سبز همچنین حاوی کاتچینهایی مانند اپیگالوکاتچین است که آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند و از آسیب سلولی جلوگیری میکنند. این ترکیبات میتوانند از تشکیل رادیکالهای آزاد در بدن جلوگیری کنند و از آسیب به سلولها و مولکولها محافظت نمایند. رادیکالهای آزاد عامل بسیاری از بیماریها و روند پیری هستند.
اپیگالوکاتچین یکی از مهمترین ترکیبات چای سبز است که تحقیقات علمی نشان دادهاند نقش اساسی در خواص درمانی این نوشیدنی دارد. همچنین، چای سبز حاوی مواد معدنی مفیدی است که به بهبود وضعیت سلامتی کمک میکنند. برای بهرهمندی از خواص این چای، بهتر است چای سبز با کیفیت بالا خریداری کنید، زیرا برخی از انواع چای سبز بیکیفیت ممکن است مقادیر زیادی فلوراید داشته باشند.
چای سبز و لاغری؛ کمک به کاهش وزن
یکی از مشهورترین خواص چای سبز، تأثیر آن در کاهش وزن و چربیسوزی است. متأسفانه، یکسوم از جمعیت جهان دچار اضافه وزن هستند. چای سبز با توجه به ترکیب اپیگالوکاتچین خود، به کاهش چربی بدن، لاغری و کاهش سایز دور کمر کمک میکند. در ادامه، نحوه اثرگذاری چای سبز در کاهش وزن را بررسی میکنیم:
افزایش سوختوساز و اکسیداسیون چربی
کاتچین و کافئین موجود در چای سبز به افزایش سرعت سوختوساز بدن کمک میکنند و فرآیند اکسیداسیون چربی را تحریک مینمایند. در یک مطالعه، مشخص شد که عصاره چای سبز حاوی مقدار زیادی اپیگالوکاتچین است که ژنهایی را فعال میکند که در تجزیه چربیها نقش دارند. همچنین، تحقیقات دیگر نشان دادند که اپیگالوکاتچین میتواند با کاهش جذب لیپیدها، چربی شکم را تا 37 درصد کاهش دهد.
تحریک ترموژنسیس
عصاره چای سبز میتواند تولید گرما در بدن (ترموژنسیس) را تحریک کند که برای کاهش وزن مفید است. کافئین و کاتچینهای موجود در این چای در این فرآیند موثر هستند.
کاهش اشتها
اپیگالوکاتچین و کافئین موجود در چای سبز میتوانند از طریق تنظیم هورمونها و ژنهای مرتبط با گرسنگی، اشتها را کاهش دهند. مطالعات نشان میدهند که اپیگالوکاتچین میتواند میزان هورمون سیری لپتین را در بدن افزایش دهد که باعث کاهش 61 درصدی مصرف غذا و 21 درصد کاهش وزن میشود.
افزایش انرژی و کاهش خستگی
چای سبز به کاهش احساس خستگی در حین فعالیتهای ورزشی کمک کرده و این موضوع موجب بهبود عملکرد فیزیکی و تسریع روند ریکاوری میشود.
کالری صفر
چای سبز هیچ کالری ندارد، بنابراین افرادی که در حال کاهش وزن هستند میتوانند بدون نگرانی از افزایش کالری، روزانه دو تا سه فنجان چای سبز مصرف کنند.
بهبود عملکرد مغز
چای سبز نه تنها به افزایش هوشیاری کمک میکند، بلکه ممکن است در بهبود عملکرد مغز نیز مؤثر باشد. ترکیب اصلی فعال در چای سبز کافئین است که به عنوان یک محرک شناخته میشود. اگرچه میزان کافئین در چای سبز کمتر از قهوه است، اما به اندازهای هست که بتواند هوشیاری فرد را افزایش دهد.
بسیاری از افرادی که چای سبز مینوشند، گزارش کردهاند که در مقایسه با زمانی که قهوه مصرف میکنند، عملکرد بهتری دارند و سطح انرژیشان ثابتتر است.
چای سبز را میتوانید به راحتی در برنامه روزانهتان قرار دهید تا از فواید فراوان آن بهرهمند شوید و به سلامتی جسم و ذهن خود کمک کنید.
آنتیاکسیدانهای چای سبز میتوانند در مقابله با برخی سرطانها مؤثر باشند. سرطان بهدلیل تقسیم سلولی غیرقابل کنترل و رشد سلولهای غیرطبیعی ایجاد میشود و یکی از علل اصلی مرگومیر در جهان است. آنتیاکسیدانهای موجود در چای سبز با نابود کردن رادیکالهای آزاد که موجب آسیباکسیداتیو به سلولها و DNA میشوند، به مبارزه با سرطان کمک میکنند. در ادامه برخی از خواص چای سبز در پیشگیری و درمان انواع سرطانها آورده شده است:
۱. سرطان سینه
چای سبز میتواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه مؤثر باشد. در یک مطالعه نشان داده شد که مصرف اپیگالوکاتچین (EGCG) خطر ابتلا به سرطان سینه را تا ۱۹ درصد و احتمال بروز مجدد آن را تا ۲۷ درصد کاهش میدهد. این ترکیب با کاهش تکثیر سلولهای سرطانی و جلوگیری از گسترش بیماری به مقابله با سرطان سینه میپردازد.
۲. سرطان روده بزرگ
چای سبز میتواند احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را در افراد غیرسیگاری کاهش دهد. در یکی از مطالعات، نشان داده شد که مصرف روزانه ۲ گرم چای سبز خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا ۱۲ درصد کاهش میدهد.
خواص چای سبز در کاهش چربیسوزی و افزایش سوختوساز
چای سبز یکی از مواد اصلی موجود در مکملهای چربیسوز است. تحقیقات نشان دادهاند که چای سبز میتواند به افزایش چربیسوزی و تسریع فرآیند سوختوساز بدن کمک کند. در یک مطالعه روی ۱۰ مرد سالم، مصرف عصاره چای سبز باعث افزایش ۴ درصدی چربیسوزی شد. همچنین در مطالعهای دیگر، گروهی که چای سبز مصرف کرده بودند، ۱۷ درصد بیشتر از گروه مصرفکننده پلاسبو چربی سوزاندند.
تاثیر چای سبز بر کاهش مقاومت به انسولین و دیابت
چای سبز میتواند با کاهش مقاومت به انسولین و تنظیم سطح قند خون، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. در مطالعات نشان داده شده که مصرف سه فنجان چای سبز در روز میتواند احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۴ درصد کاهش دهد.
بهبود سلامت قلبیوعروقی
چای سبز میتواند در بهبود سلامت قلبیوعروقی مؤثر باشد. این نوشیدنی با کاهش سطح کلسترول بد (LDL)، کاهش چربی احشایی و فشار خون، به پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکند. در یک مطالعه نشان داده شد که چای سبز میتواند میزان کلسترول بد را کاهش دهد و از تجمع آن در دیوارههای سرخرگها جلوگیری کند. همچنین مصرف دمنوش چای سبز میتواند خطر فیبریلاسیون دهلیزی را کاهش دهد و سلامت قلب را بهبود ببخشد.